Wednesday, October 20, 2010

Sanah Helwah buat Tok Ayah Chik (Tg Hj Hadi)


Artikel ini bukan artikel baru. Ia ditulis* oleh Ustaz Nasrudin Hassan at-Tantawi di blog beliau sempena ulangtahun Tuan Guru Abdul Hadi Awang yang ke-62 pada 20 Okt. 2009M yang lalu.

Sengaja saya paparkan kembali di sini untuk pembaca lebih mengenali pemimpin gerakan Islam yang telah banyak berkorban untuk Islam ini, terutamanya bagi mereka yang tidak begitu mengenali latarbelakang beliau.…Al Fadhil Dato’ Seri Tuan Gu
ru Haji Abdul Hadi Awang. Beliau dilahirkan pada 6 Zulhijjah 1366 bersamaan [ 20 Oktober 1947. ] di Kampung Rusila Marang , Terengganu . Anak ke 5 dari 9 orang adik beradik .

.2. Tuan Guru menuntut di Sekolah Kebangsaan Rusila, Marang kemudian Sekolah Agama Marang dan seterusnya mengambil senawi di Sekolah Agama Sultan Zainal Abidin, Kuala Terengganu. Disamping itu belajar agama, Bahasa Arab serta politik dari ayah sendiri iaitu Tuan Guru Haji Awang Muhamad.
.

3. Tuan Guru melanjutkan pelajaran ke Universiti Islam Madinah dengan biasiswa dari Kerajaan Arab Saudi dari tahun 1969 – 1973 . Tamat dengan B.A (Syariah) . Melanjutkan pelajaran ke Universiti Al-Azhar ke peringkat M.A (Siasah Syariyyah) dan berjaya menamatkannya dalam masa 2 tahun sahaja (1974 – 1975)


4. Tuan Guru Mula aktif sejak tahun 1964 iaitu semasa belajar lagi sebagai Setiausaha Ranting (sekarang cawangan) PAS kampung Rusila , Marang .

.5. 1976 , setelah tamat belajar dan pulang ke tanah air , beliau dilantik menjadi Ketua Pemuda PAS Terengganu serta EXCO Dewan Pemuda PAS Pusat. Pada tahun 1977 dipilih menjadi Jawatankuasa Kerja PAS Pusat dan kemudiannya disahkan ke jawatan tersebut pada tahun 1980. Pada tahun 1989 di pilih menjadi Timbalan Presiden PAS setelah Dato’ Fadzil Mohd Noor dipilih menjadi Presidennya.


.6. Tuan Guru Mula menyertai pilihan raya sebaik sahaja pulang ke tanah air pada tahun 1978 di DUN Marang dan kalah di tangan Tengku Zahid Musa dengan majoriti 68 undi. Pada tahun 1982 diamanahkan sekali lagi menjadi calon PAS di DUN Marang dan Parlimen Dungun. Menang di DUN Marang tetapi kalah di Parlimen Dungun di tangan Haji Awang Jabar. Pada tahun 1986, bertanding DUN Rhu Rendang dan menang tetapi kalah di Parlimen Marang di tangan Abdul Rahman Bakar. Pada tahun 1990 menang di DUN Rhu Rendang dan Parlimen Marang . Begitu juga tahun 1995, menang di DUN Rhu Rendang dan Parlimen Marang.

.7. Tuan Guru juga terlibat di peringkat antarabangsa di Madinah apabila menjadi Ketua Pelajar Malaysia Universiti Islam Madinah di samping menjadi Setiausaha Agung Gabungan Pelajar-pelajar Asia Tenggara di Madinah. Semasa di Asia Barat, beliau aktif bersama Gerakan Ikhwanul Muslimin bersama Dr. Said Hawa, Profesor Muhamad Al Wakeel serta Dr. Abdul Satar Al Khudsi. Di Mesir pula, beliau menjadi Setiausaha Seksyen Syariah dan Undang-undang Persatuan Melayu Republik Arab Mesir. Sebagai pemimpin PAS, Tuan Guru Abdul Hadi Awang banyak terlibat di peringkat antarabangsa samada gerakan Islam atau gerakan rakyat.


.Antaranya :-

.a] Ahli Penyelaras Sekretariat Parti-parti Islam Sedunia yang berpusat di Istanbul Turki.

b] Ahli Sekretariat Perjuangan Rakyat mempertahankan Baitul Maqdis yang berpusat di Amman, Jordan.

c] Ahli Majma’ Taqrir di kalangan mazhab-mazhab Islam yang berpusat di Tehran, Iran.

d] Ahli deligasi ahli Parlimen parti-parti Islam
yang dipimpin oleh Dr.Necmetin Erbakan, bekas Perdana Menteri Turki menemui Setiausaha Agung PBB, Butros Butros Ghali serta menemui Ahli Senat Amerika Syarikat.

e] Menyertai deligasi ahli-ahli Parlimen Parti Islam melawat Eropah yang diketuai oleh Dr. Erbakan.


f] Menyertai deligasi pemipin parti Islam seluruh dunia menemui raja-raja serta presiden negara-negara Asia Barat
sebelum Perang Teluk.

g] Mengiringi Presiden PAS, Dato’ Fadzil Mohd Noor bersama deligasi pemimpin German Islam seluruh dunia untuk mendamaikan kumpulan-kumpulan mujahidin Afghanistan.

.
8. Kepimpinan beliau sejak awal sering berdepan dengan ujian getir samaada yang datang dari tekanan luar parti mahupun permasaalahan dalaman parti . Kesabaran dan ketabahan beliau mendepani segalanya adalah suatu yang sangat mengkagumkan . Semoga Allah swt terus mengurniakan kesihatan dan kesejahteraan kepada beliau .

.Diakhir posting tersebut, Ustaz Nasrudin mempersilakan pembaca untuk mengucapkan selamat ulangtahun kepada Tuan Guru, & saya menulis**;


3640066207_bb21e00302

Salam buat ayahnda yang dihormati.


Buat Ayahnda Tuan Guru Abdul Hadi Awang yang kusayangi seperti bapaku, kuhormati sebagai pemimpinku, pada setiap siang malam jerih payah ketidakcukupan rehat penat lelah sabar tabah kata-kata perjuangan amal ibadahmu, moga Allah memberimu kekuatan, moga Allah membalas amal ikhlasmu dengan kebaikan.Semoga Allah memanjangkan umur Tuan Guru.Semoga anak muda dan mudi menjalankan Tuanguru sebagai momentum karisma dlm medan perjuangan. Semoga keperibadian tuan guru menjadi "mesin cetak" kepada generasi hawariyyun dan semoga ketabahanmu dalam medan perjuangan menjadi "cermin" kepada generasi 'Bunyanun Marsus'... Allahumma amiin..


Allahuakbar!

Saya sayang Ayah Chik =)*dengan sedikit ringkas dari artikel asal

**sedikit panjang dari komen asal
Hamba yg faqir ;
Ibnufathani
20/10/2010

No comments:

Post a Comment

My Video Gallery